Op zoek naar een waterlekkage in huis hoe begint u

Het vinden van een lek in uw huis kan behoorlijk wat bezorgdheid opleveren, maar het opsporen ervan kan lastig zijn. In dit artikel delen wij wat handige tips en een stappenplan om zelf een lekkage in uw huis te vinden. Wat te doen als u de lekkage niet kunt vinden? Hier bespreken we enkele oplossingen.

Hoe herkent u duidelijk zichtbare tekenen van een waterlekkage in uw huis?

Voordat u begint met het zoeken naar de lekkage, is het belangrijk om aandacht te besteden aan zichtbare indicaties van een lekkage. Speur naar vochtplekken op muren, plafonds of vloeren, controleer schimmelvorming, kijk naar verkleuringen en ruik aan eventuele ongebruikelijke geuren. Deze aanwijzingen kunnen u helpen om het algemene gebied van de lekkage te bepalen.

Focus op potentiële probleemgebieden: wat is essentieel?

Zoek naar ontbrekende dakpannen, beschadigde dakbedekking of slechte afdichting rond schoorstenen. Kijk nauwkeurig in de badkamer naar vochtige plekken, scheuren in tegels of lekkages in sanitair zoals de douche, bad of wastafel. Kijk naar zichtbare signalen van lekkage bij de waterleidingen, zoals druppels, vochtige plekken of verkleurde muren in de omgeving van de leidingen.

Let op ongewone geuren rond afvoerbuizen en kijk naar mogelijke signalen van lekkage in de riolering. Zoek radiatoren en leidingen af op vochtige plaatsen en let op ongewone geluiden. Indien een lekkage aanzienlijk is, kan het op meerdere plekken waarneembaar zijn.

Hoe kan u vochtigheidsmeters gebruiken?

Mocht u het idee hebben dat er een lekkage is die niet zichtbaar is, kunt u vochtigheidsmeters raadplegen. Deze handige tools meten het vochtgehalte in materialen. Een hoge vochtigheidsgraad kan wijzen op een lekkage, zelfs als er geen zichtbare tekenen zijn.

U kunt als stap 4 een akoestische inspectie doen

Let op of er geluiden van waterstroming in de leidingen te horen zijn. Dit kan wijzen op een lekkage, vooral als het geluid ongewoon is. Bij het opsporen van het exacte punt van de lekkage kan een stethoscoop van dienst zijn.

Hoe handelt u als u de waterlekkage niet vindt?

Indien u niet zeker bent van de lekkageoorzaak, is het raadzaam om niet te veel zelf te slopen of te onderzoeken. Onnodig sloopwerk kan de situatie verergeren. Als u na grondig zoeken de lekkage niet kunt vinden, doet u er goed aan om Moorman Totaal Techniek Lekdetectie in te schakelen. Lekdetectiespecialisten kunnen lekkages nauwkeurig vinden dankzij geavanceerde technologieën zoals thermografie en akoestische detectie.

Snel een medewerker spreken?

Bel 085 106 1103

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Voorkomen van lekkages tips voor u
> De gebruikelijke lekkages in uw huis
> Hoe wordt lekdetectie toegepast